top of page
Search
  • civicaction381

AFRIKA JE BOGATA, ALI LJUDI NISU


Afrika je bogata, ali narod nije. Zemlja je produktivna, donosi trilijone dolara, ali ovaj prihod izmiče masama. Vremeje da se procenjeni iznos od 62 milijarde američkih dolara godišnje izgubljenih nezakonitom utajom poreza - preusmeri na ljude u podsaharskoj Africi. U tom smislu, Studije za Institut za siromaštvo i nejednakost i SADC BIG kampanju predlažu bespovratna sredstva za osnovni dohodak (BIG) koja se deponuju direktno pojedincima koji žive u regionu SADC.


SADC BIG inicijativa nije materijal; to je mehanizam socijalne pravde od vitalnog značaja za iskorenjivanje nehumanih uslova u kojima se nalazi 50% podsaharskih Afrikanaca. Zamka siromaštva iz koje bekstvo zahteva kritičnu i odlučnu akciju. Mesečni transfer gotovine, koji pretežno finansiraju ekstraktivne kompanije, onaj je koji je izvodljiv i pravedan. Za to se zalaže SADC BIG kampanja, zajedno sa afričkom BIG koalicijom.


Brojni VELIKI pilot projekti u Africi bili su uspešni; posebno namibijski pilot projekat, koji pokazuje neviđeni ekonomski rast i smanjene nivoe nejednakosti za primatelje u Otjivero-Omitara, Namibija. Ogromni multiplikatori uključuju povećani pristup lečenju HIV-a, nova mala preduzeća, drastično smanjenje broja dece sa smanjenom telesnom težinom, povećano pohađanje škole sa stopom napuštanja škole sa skoro 40% u novembru 2007. na 5% u junu 2008. i dalje na skoro 0 % u novembru 2008. U zapadnom svetu su Kanada, Finska i Holandija eksperimentisale sa BIG razvojnom politikom i takođe su pronašle uglavnom pozitivne rezultate, uključujući povećano opšte blagostanje i ekonomsko učešće.


U članku iz juna 2016. godine, The Economist je inicijativu nazvao „u osnovi manjkavom“, navodeći da su troškovi programa sigurni, ali ne i povraćaj, što ga čini očiglednim rizikom koji takođe može stvoriti apatiju u radu, što ometa produktivnost i snalažljivost.


Međutim, pro-BIG ekonomisti tvrde da analiza rizika i koristi nije odgovarajuće sredstvo za proveru ekonomske mere usmerene na socijalnu i redistributivnu pravdu, kao što je dokazano u pilot modelima. Kao što su pokazali rezultati namibijskog pilot projekta, nije bilo dokaza o radnoj apatiji, rasipnom trošenju ili zloupotrebi bespovratnih sredstava. Kao što je organizacija Give Direct direktno primetila „Ova studija je dokumentovala velike, pozitivne i održive uticaje na širok spektar ishoda, uključujući imovinu, zaradu, sigurnost hrane, mentalno zdravlje i nasilje u porodici“. Izbegavanje zaposlenja, uprkos dohotku, nije održiva opcija u afričkom kontekstu.


Većina ekonomista obično koristi kontekst razvijenog sveta da bi argumentovao protiv inicijative, što je krajnja zabluda, kako primećuje profesor sa Berkelei-a Pranab Bardhan, „... možda je prerano u naprednim zemljama. Ali takve šeme ne bi trebalo odbaciti u zemljama u razvoju, gde su uslovi takvi da mogu ponuditi pristupačnu alternativu administrativno glomaznim i neefikasnim programima socijalne zaštite “. Afrička situacija pogoduje ovom instrumentu, sa sumornim izgledima i produbljivanjem ciklusa siromaštva, BIG deluje kao efikasan i neposredan katalizator razvoja.

Na kontinent već dolazi priliv pomoći, čiji alarmantni procenat ne doseže predviđene primaoce. Logistički i administrativni troškovi sprovođenja programa socijalnog uzdizanja predstavljaju stalni izazov. Donatorska sredstva često nisu dovoljna za održavanje takvih programa socijalne zaštite, zajedno sa nedostatkom političke volje afričkih država. Jedan od takvih primera je Tanzanijski fond za socijalnu akciju (TASAF) od kojih 25% finansira Svetska banka. Utvrđeno je da jednostavnost primene BIG-a ima opsežne multiplikatore, među kojima su solidarnost, dostojanstvo zajednice i smanjenje zlostavljanja i obespravljenosti žena.


Zaista je zbunjujuće vreme za život, gde se mora pregovarati o potrebi da se obezbedi pristojan životni standard za sve ljude, i da se to smatra rizikom i tretira sa malo hitnosti. Kao što navodi Mreža za osnovni dohodak Zemlje (BIEN), „Ako je univerzalni osnovni dohodak univerzalno ljudsko pravo, onda se ne postavlja pitanje da li su beneficije vredne rizika“. Afrikancima više nije potrebna pomoć, mi moramo smisleno imati koristi od nepovratnog vađenja naših resursa. Afriko, učinimo da resursi rade za nas - naše pravo, naše bogatstvo, naš udeo.

Victoria Bungane

Sa engleskog jezika preveo Zoran Minić

4 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page