top of page
Search
  • civicaction381

Nenasilna borba u 50 tačaka


Ova knjiga pruža uvod u stratešku nenasilnu akciju. Tehnike prikazane u sledećih petnaest poglavlja uspešno su korišćene u raznim delovima sveta tokom dvadesetog veka. Britanski istoričar Erik Hobsbom opisao je dvadeseti vek kao “vek ekstrema” zbog destruktivnih ratova vođenih tokom celog perioda i ekstremnih ideologija koje su često služile kao opravdanje za istrebljenje celokupnih nacija, etničkih grupa i religija. Dok sa jedne strane širenje demokratije i ekonomskog prosperiteta svakodnevno menja čovečanstvo, mogućnost razornih konflikata i dalje postoji, a sa njom i potreba za nenasilnom akcijom – alternativom nasilju i uništavanju.


Stranice pred vama obuhvataju iskustva i znanja stečena tokom brojnih dugih i teških nenasilnih borbi protiv nedemokratskih režima, okupatora i drugih protivnika čiji je zajednički imenitelj bilo protivljenje osnovnim ljudskim pravima i slobodama, od Gandijevog pohoda za nezavisnost Indije, do srpske nenasilne revolucije 2000. godine. Knjiga je pre svega namenjena aktivistima i grupama koji su već angažovani ili nameravaju da se angažuju na uspostavljanju otvorenijeg i ravnopravnijeg društva.


„Pedeset tačaka“ predstavljaju osnovne smernice u strateškom nenasilnom delovanju i predstavljene su kroz četiri tematske celine (sekcije). Sadržaj je predstavljen kroz praktična pitanja, i, nimalo slučajno, veoma podseća na „uputstvo za upotrebu“ koje biste dobili uz nov mobilni telefon ili televizor. Prva celina “Pre nego što počnete“ pruža analitičke i suštinske okvire nenasilne borbe. Druga, “Za početak”, uči vas osnovnim veštinama strateškog nenasilnog vojevanja, kakvi su proizvodnja poruke ili planiranje javnih akcija. Treći deo “Upravljanje nenasilnom kampanjom” pruža uvid u naprednije tehnike kao što su planiranje i koordinacija čitavih kampanja. Četvrta sekcija “Delovanje u uslovima represije” prikazuje kako da delovanje svog pokreta prilagodite odgovoru kome će vaš protivnik pribeći pre ili kasnije – sankcijama i represiji. U završnom poglavlju knjige naćićete korisne smernice i sugestije za dalju nadgradnju vaših znanja i veština.


Knjigu možete preuzeti ovde:


Nenasilna borba u 50 tačaka
.pdf
Download PDF • 8.43MB

6 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page