top of page
Search
  • civicaction381

Problem "Vinča"


Privatizacija deponije Vinča #Timeline

Smetlište u Vinči, poznato kao deponija, veliki je problem sa kojim Beograd nikako nije uspevao da se izbori. Stoga se kao jedino i najbolje rešenje javljala ideja o nekom obliku privatizacije, u kom bi upravljanje deponijom bilo predato u ruke privatne kompanije.


Međutim, i pored najava i obećanja brzog rešavanja ovog problema na zadovoljstvo Beograda i njegovih građana, taj proces je trajao godinama, kroz više gradskih vlasti, i još uvek nije završen.


Šta su nam sve obećavale gradske vlasti kad je reč o privatizaciji deponije Vinča, koliko je i koga sve to trebalo da košta, koji problemi i kontroverze su se pojavljivali usput, i kako je ceo proces tekao, pogledajte u našem najnovijem tajmlajnu.


23.01.2003.

JAVNI KONKURS U PRVOJ POLOVINI 2003.

"Čišćenje i uređenje grada ubuduće neće biti samo obaveza radnika Javnog komunalnog preduzeća 'Gradska čistoća'. Neke delove Beograda bi uređivali i radnici koji su zaposleni u privatnim preduzećima. 'Studija koju na račun Skupštine grada rade stručnjaci iz OEBS-a i Svetske banke je pri kraju. Namera nam je da uvedemo privatni sektor u čišćenje grada. To znači da će Beograd biti podeljen na tri zone koje bi obuhvatale podjednak broj stanovnika i deponiju na Vinči.Za ove poslove, u prvoj polovini 2003. godine biće raspisan javni konkurs. Najbolji ponuđači će na taj način dobiti koncesije i početi da rade najkasnije u januaru 2004 godine'", predviđa Bojan Stanojević, potpredsednik Izvršnog odbora grada. (Izvor: Politika, 23.01.2003)


Istinomer



Požar koji je sinoć izbio na Staroj deponiji u Vinči pod kontrolom je, a gašenje će trajati sigurno još nekoliko dana kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre, saopštila je danas Beo Čista Energija (BČE)


Navodi se da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova, a da su na gašenju pored vatrogasaca angažovane i mehanizacija Beo Čiste Energije, JKP “Gradska čistoća”, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” i firme Suez Vinča Operator, koja od 2. avgusta upravlja odlaganjem komunalnog otpada na novoj deponiji, kao i firme Nukleus koja izvodi deo radova na izgradnji.


Kompanija "Beočista energija" je zajednička kompanija francuske kompanije Suez i japanske kompanije Itoču i na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom od 2.8. ove godine upravlja deponijom komunalnog otpada Vinča.


Informer

76 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page